Відкриту лекцію для студентів та співробітників інституту  прочитав Максим Галіченко

Відкриту лекцію для студентів та співробітників інституту прочитав Максим Галіченко

07 лютого для студентів та співробітників Таврійського християнського інституту проведено відкриту лекцію на актуальну тему «Богословські аспекти концепції «Русский мир»». Лекцію прочитав кандидат філософських наук, доцент, завідувач кафедри філософії та соціально-гуманітарних наук Херсонського державного університету Галіченко Максим Володимирович.

У розкритті теми лектор торкнувся історії виникнення концепту «Русский мир», його зв’язку з Філофеєвською ідеологемою «Москва – Третий Рим», а також ознайомив слухачів з його інтерпретацією нинішнім патріархом РПЦ Кирилом. Ідеологема «Москва – Третій Рим» є синтезом богословських ідей християнської есхатології та іудейського месіанізму. Вона дозволяє у концепті «Русский мир» ототожнити обраність з «російськістю». Також була звернена увага на проблему симфонії державної і церковної влади, поширення традиційних християнських цінностей.

Підняті в лекції проблеми викликали жвавий інтерес у студентів та викладачів, які поставили чимало запитань до лектора стосовно того, яке значення цей концепт має для нашого сьогодення й отримали вичерпні відповіді.