Російсько-українська війна: звернення до ради Є-ААА

Російсько-українська війна: звернення до ради Є-ААА

Від початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну вранці 24 лютого 2022 року пройшло більше місяця. За цей період Рада Є-ААА та всі дотичні заклади освіти, які знаходяться на території рф не окреслили власне ставлення до даного акту агресії, війни, яка має нелюдське обличчя, війни, яка знищує українську націю.
Концептуальними засадами Є-ААА було: одна мова “lingua franca”, відкриття кордонів, спільний освітній контекст та відсутність кристалізованих моделей у системі богословської освіти. Таврійський християнський інститут входить до складу Є-ААА. Будучи дотичними до Ради Є-ААА, Таврійський Християнський Інститут має власну позицію щодо подій під час повномасштабного вторгнення рф на територію нашої країни. Наша позиція у цьому питанні відрізняється від спільноти Є-ААА.
Ми, як академічна спільнота ототожнюємо себе з жертвами агресії. Так, база, на якій було понад 25 років розташовано наші навчальні корпуси зазначили знищення від солдат окупантів: зафіксовані масові акти мародерства на території кампуса та руйнування бібліотеки, навчальних класів тощо.Більшість співробітників знаходяться в окупації «братського» народу, які є свідками нелюдського поводження із мирним населенням.
Регулярна армія рф та її методи ведення бойових дій не вкладається в жодну існуючу систему світосприйняття та викликає шок. Те, що ми побачили про вчинки солдат рф – є страшною реальністю українського народу: численні ґвалтування жінок, дітей, масовані розстріли мирного населення по повсякчасне мародерство, систематичні ракетні й артилерійські обстріли громадянської інфраструктури, десятки зруйновних навчальних закладів як богословської, так і світської освіти, знищення міст та селищ. Ми відчуваємо ступор, що спільнота Є-ААА, концептуальними засадами якої було єднання та розвиток богословської освіти мовчить, та біль – було б дивно, якби його не було.
Християнство повинно бути на стороні немічних, бо сам Бог їх відшукує. Те, що наразі спостерігаємо – це мовчазне затишшя із боку християн рф та співдружніх їй країн. Вважаємо, що такий вибір є свідомим та таким, що йде всупереч цінностям Писанням та вказує на глибоку кризу асоціації. Пропозиція щодо спільної заяви від Є-ААА та усіх дотичних до неї закладів освіти не віднайшла підтримки, але викликала критичні зауваження із боку Є-ААА, останні висунули пропозицію максимально узагальнювати події, виключаючи причинново-наслідкові зв’язки та моральну оцінку.
Більшість християнських лідерів рф підтримують позицію того, що знищення українського народу є доброю справою їхньої держави. Головною ознаку фашизму – є брехня або спотворення реальності. Тому закликаємо російське християнство не ставати на позицію фашистського християнства, але активно засуджувати аморальність вчинків рф на території України. Головне питання на яке повинні відповісти сьогодні представники Є-ААА та всі дотичні керівники шкіл та осередки: чи має сьогодні християнин здійснювати супротив владі, якщо вона робить або стає співучасницею злочину?
Колектив Таврійського Християнського Інституту засуджує дії армії рф на території України та закликає раду Є-ААА, представників євангельських шкіл та осередків до масового каяття та розголошення правди серед вірян та здобувачів освіти стосовно подій війни із нелюдським обличчям в Україні.