Методологічний семінар «Країни Східної та Центральної Європи:  досвід деколонізації і подолання тоталітаризму»

Методологічний семінар «Країни Східної та Центральної Європи: досвід деколонізації і подолання тоталітаризму»

Методологічний семінар «Країни Східної та Центральної Європи:

досвід деколонізації і подолання тоталітаризму»

 

10 червня відбувся 34-й методологічний семінар «Країни Східної та Центральної Європи: досвід деколонізації і подолання тоталітаризму», який організовано та проведено Східноєвропейським інститутом теології.

(Фото з сайту Східноєвропейського інституту теології).

Проведений семінар став продовженням циклу богословських методологічних семінарів «Публічна теологія у контексті подолання тоталітарного минулого». Захід відзначився високим рівнем наукового та практичного поєднання доповідей, які представили знані фахівці.

Український журналіст, публіцист, поет, прозаїк, перекладач, кандидат політичних наук, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 2022 року Микола Рябчук представив доповідь на тему: «Подолання тоталітарного минулого і культурної колонізації».

Професор еклезіології, міжнародних відносин та екуменізму в Університетському коледжі Стокгольма (Enskilda Högskolan Stockholm), науковий співробітник Центру Честера Роннінга з вивчення релігії та суспільного життя при Альбертському університеті в Канаді отець Кирило Говорун у своїй доповіді виокремив завдання церков у подоланні наслідків тоталітарного минулого.

Віце-ректор із розвитку та міжнародного співробітництва Східноєвропейського інституту теології, VSI-директор Scholar Leaders у Східній Європі та Центральній Азії, член Громадської ради МОН з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при МОН України Тарас Дятлик представив доповідь на тему: «Характерні риси авторитарного/тоталітарного лідера: церковні аспекти».