Wojciecha Szczerbę прочитав лекцію для студентів та викладачів інституту

Wojciecha Szczerbę прочитав лекцію для студентів та викладачів інституту

06 червня ректор Ewangelikalną Wyższą Szkołą Teologiczną (EWST) Войцех Щерба прочитав для студентів та викладачів Таврійського християнського інституту розширену лекцію з релігієзнавства на тему: «Сучасна релігійна ситуація Польщі».

На початку зустрічі Войцех Щерба коротко розповів про себе та про Євангельську вищу теологічну школу, яка знаходиться у Вроцлаві. Лектор зазначив, що релігієзнавство він вивчав в Амстердамі, раніше викладав грецьку мову Нового Завіту, а нині викладає філософію у теологічній школі. Також пан Войцех повідомив цікаві теологічні відомості про Вроцлав. Саме у цьому місті народилися теологи Фрідріх Шлеєрмахер та Дітріх Бонхеффер, а Пауль Тілліх отримав ступінь доктора саме у Вроцлаві. Також, певний період часу, у Вроцлаві займався викладацькою діяльністю теолог Рудольф Бультман.

Професор Войцех Щерба зазначив, що у ХІХ ст. католицизм став поєднуючим фактором, що об’єднав поляків і допоміг їм знайти свою ідентичність. Поляки не бажали асоціюватися ні з лютеранською Німеччиною, ні з православною Росією. Тому їх вибір пав на католицизм, який набув суспільної ваги саме завдяки пошуку поляками власної самоідентичності.

У частині сучасної релігійної ситуації Польщі, лектор зазначив, що за різними дослідженнями 91-95% поляків відносять себе до католиків. Понад 60% дорослого населення щотижня відвідують месу. До православ’я себе відносять понад 600 тис. населення, а до протестантизму – близько 125 тис. Професор зазначив, що на даний час динамічно зростає кількість православних віруючих, що зумовлено міграцією. Тривалий час протестантські церкви не збільшувалися та перебували у певній стагнації, але протягом останніх років спостерігається динаміка щодо їх зростання і це також пов’язано з міграційними та екуменічними процесами. Натомість спостерігається тенденція щодо зменшення кількості громадян, які відносять себе до католицизму. Значна частина молоді (до 30 років) не відносять себе до жодної з християнських конфесій. 

Наприкінці лекції Войцех Щерба розповів про секуляризаційні процеси, що відбуваються у Західній Європі та відповів на питання студентів і викладачів інституту.