Відкрита лекція від завідувача кафедри богослов’я Михайла Черенкова

Відкрита лекція від завідувача кафедри богослов’я Михайла Черенкова

Відкрита лекція від завідувача кафедри богослов’я Михайла Черенкова

25 вересня завідувач кафедри богослов’я Таврійського християнського інституту, доктор філософських наук, професор Михайло Черенков прочитав для студентів, викладачів та зацікавлених осіб відкриту лекцію на тему: «Релігійна свобода як принцип баптистського політичного богослов’я».

На початку лекції Михайло Черенков зупинився на релігійно-правовому розумінні змісту ст. 35 Конституції України зазначивши, що свобода совісті – це більше про внутрішній простір людини; це природне, Богом надане право на самовизначення людини. Також лектором було зазначено, що баптистське політичне богослов’я фокусується на соціальному та політичному вимірах. Тому окремо розмежовано та роз’яснено поняття «Public theology» та «Political theology».

Сама ж лекція складалася з чотирьох змістових частин.

Перша частина стосувалася розгляду ідеї релігійної свободи у біблійних текстах (Бут. 1:27, 2:7, Мат. 6:-6-7, 24, 16:26, 22:21, Ів. 8:36, Д. Ап. 4:19-20, Рим. 6:1-2, 13:1-7, Гал. 5:1, 13, Фил. 3:20, 1 Тим. 2:1-2, 1 Пет. 2:12-17, 3:11-17, 4:12-19). Другу частину присвячено темі релігійної свободи в історії церкви, під час якої лектор окремо зазначив: «Історія Церкви – це історія боротьби християн за свободу бути підвладними лише Ісусу Христу як Пану і Царю». Також лектором запропоновано до прочитання праці Walter B. Shurden («The Baptist identity. Four Fragile Freedoms»), Thomas S. Kidd, Paul D. Miller and Andrew T. Walker (Baptist PoliticalTheology), Jonathan Leeman («Authority»). У третій та четвертій частинах  лекції професор Михайло Черенков розглянув окремі аспекти релігійної свободи у сучасному світі та у контексті українського сьогодення.

Наприкінці заходу викладачі та студенти Таврійського християнського інституту отримали від Михайла Миколайович відповіді на свої запитання.