Відкриті лекції для слухачів проєкту «Я – свідомий громадянин»

Відкриті лекції для слухачів проєкту «Я – свідомий громадянин»

Відкриті лекції для слухачів проєкту «Я – свідомий громадянин»

 

Протягом вересня старший викладач Таврійського християнського інституту Віталій Марюхно провів 3 відкриті лекції для слухачів проєкту «Я – свідомий громадянин», який реалізується громадською організацією «Filter».

Черговий освітній блок проєкту був присвячений конституційній грамотності, тому лектором висвітлено теми, що стосувалися загального огляду Конституції України, а також прав, свобод та обов’язків громадян України.

Під час першої лекції детально розглянуто історичний та політичний контекст ухвалення Основного Закону, розкрито особливості конституційного ладу України та роз’яснено важливу роль українського народу у здійсненні державної влади. Про принцип невідчужуваності та непорушності конституційних прав та свобод громадян України йшла мова під час другої лекції. Окремо розглянуто зміст невід’ємного права на життя, що тісно пов’язане зі скасуванням в Україні смертної кари, розумінням інституту необхідної оборони та кримінальної відповідальності за умисне вбивство. Заключна лекція стосувалася конституційних обов’язків громадян України, під час якої акцентовано увагу на батьківських обов’язках утримання дітей до їх повноліття, обов’язку дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків, обов’язковості повної загальної середньої освіти та військовому обов’язку.

Приємною частиною кожної з лекцій стало отримання учасниками проєкту друкованого тексту Конституції України від громадської організації «Filter».