Результати діяльності інституту у 2022/23 н. р.  розглянуто на засіданні Вченої ради

Результати діяльності інституту у 2022/23 н. р. розглянуто на засіданні Вченої ради

Результати діяльності інституту у 2022/23 н. р.

розглянуто на засіданні Вченої ради

 

30 червня відбулося заключне засідання Вченої ради Таврійського християнського інституту у межах 2022/23 н. р., на якому розглянуто результати діяльності інституту, роботи бібліотеки, а також підведено підсумки заліково-екзаменаційної сесії за ІІ семестр, організації освітнього процесу та роботи Приймальної комісії.

Доповідаючи про результати діяльності Таврійського християнського інституту ректор інституту Валентин Синій виокремив два основні напрями: освітню та гуманітарну діяльність навчального закладу протягом навчального року.

Ректор інституту зазначив, що ТХІ продовжує залишатися єдиним євангельським закладом вищої духовної освіти, що має державну ліцензію на провадження вищої освіти за спеціальністю 041 «Богослов’я» і це є певним викликом для інституту, оскільки це велика відповідальність у сфері підготовки служителів за вимогами державних стандартів.

За підсумками приймальної кампанії 2022 року на навчання до ТХІ зараховано 37 студентів (14 на денну форму навчання та 23 – на заочну). Разом з тим, протягом навчального року за власним бажанням відраховано 5 студентів і це також є викликом для нас.

Валентин Синій також відзначив роботу інституту з організації та проведення двох конференцій: Міжнародна науково-практична конференція «Богослов’я нації» (16-17 вересня 2022 року), молодіжно-студентська конференція «Богослов’я нації» (28-29 квітня 2023 року). Позитивним моментом також стала участь студентів у Всеукраїнській молодіжній конференції «Платон мені друг, але істина дорожча» (02-03 березня 2023 року) та Літній школі екуменічного діалогу (19-28 червня 2023 року).

Протягом навчального року вдалося організувати проведення 3 відкритих лекцій за участю провідних науковців країни: дві лекції з педагогіки прочитав Віталій Хромець та одну лекцію з грецької мови прочитав Богдан Куриляк.

За напрямом гуманітарної діяльності інституту протягом 2022/23 н. р. також було проведено значну роботу. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Таврійським християнським інститутом евакуйовано щонайменше 3 тис. осіб з Миколаївської та Херсонської областей. Для постраждалих мешканців доставлено більше тисячі тонн різноманітної допомоги: від продуктових наборів до засобів особистої гігієни. Крім того, ТХІ спільно з IDES та FAMO доставлено 7 двадцятитонних контейнерів з гуманітарною допомогою (ліки, медичне обладнання, продуктові набори, обладнання для військовослужбовців, матраци, генератори тощо). Також, завдяки партнерським відносинам ТХІ з Worldpartners, до деокупованих територій Херсонщини відправлено 10 тонн посівного матеріалу. Після підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС, волонтерська команда ТХІ активно долучена до всебічної допомоги постраждалим мешканцям м. Херсону та Херсонської області.

Про підсумки організації освітнього процесу ТХІ у 2022/23 н. р. доповіла проректор з навчально-виховної роботи Марина Ашихміна. Під час доповіді презентовано основні завдання навчально-виховного відділу та напрямки його роботи. Зазначено, що на початку навчального року проведено заходи з урочистої посвяти першокурсників (03 вересня – для студентів першого етапу вступної кампанії та 18 жовтня – для студентів другого етапу). У межах співпраці з Українським гуманітарним інститутом ректор інституту Валентин Синій прочитав для студентів богословської програми відкриту лекцію на тему: «Виклики богословської освіти в умовах російсько-української війни: зміна парадигми» (05 жовтня 2022 року), а викладач інституту Микола Городецький прочитав для студентів 6 лекційних годин за навчальною дисципліною «Міжконфесійна практика» (02-03 листопада 2022 року). Для слухачів Літньої школи екуменічного діалогу ректором інституту Валентином Синім та проректором з навчально-виховної роботи Мариною Ашихміною прочитано лекції за відповідними темами: «Переосмислення біблійних текстів та богословських тверджень під час війни» та «Цінність індивідуального та ієрархічного досвіду в  умовах війни» (27 червня 2023 року). Всього протягом навчального року проведено 17 засідань навчально-виховного відділу, проведено роботу з ведення карток обліку студентів, перезарахування навчальних дисциплін.

Результати заліково-екзаменаційної сесії за ІІ семестр 2022/23 н. р. та річний загальний підсумок успішності студентів денної та заочної форм навчання презентувала завідувач кафедри богослов’я Надія Ружина, яка зазначила, що студентами 1 курсу денної форми навчання за підсумками ІІ семестру 2022/23 н. р. складено екзамени з «Англійської мови за професійним спрямуванням», «Історії християнства», «Біблійної герменевтики», «Української мови за професійним спрямуванням», «Педагогіки», «Релігієзнавства» та «Основ наукових досліджень». Разом з тим, окремі студенти мають академічну заборгованість, виконання якої триватиме до 06 липня 2023 року. Студенти                   2 курсу денної форми навчання за підсумками ІІ семестру склали екзамени з  «Англійської мови. Поглиблений курс», «Ісагогіки та огляду Старого Завіту», «Філософії», «Систематичного богослов’я», «Основ давньоєврейської мови», «Ісагогіки та огляду Нового Завіту».

Відповідальний секретар Приймальної комісії Тетяна Рязанцева представила до уваги членів Вченої ради результати роботи Приймальної комісії за період з 30 березня по 30 червня 2023 року. За вказаний період сформовано склад Приймальної комісії, відповідний план роботи та графік прийому громадян членами комісії, розроблено положення про відбіркову, предметну екзаменаційну та апеляційну комісії.  Також сформовано перелік документів для вступу до ТХІ у 2023 році та перелік військово-облікових документів вступника.

Усі рішення Приймальної комісії ТХІ оформлено протоколами, які розміщенні на офіційному веб-сайті інституту. Зазначено, що 30 червня розпочато прийом заяв від абітурієнтів. Строки подачі документів під час  основного набору – з 03 липня по 18:00 год. 25 липня 2023 року; додаткового набору –  з 11 вересня по 18.00 год. 22 вересня 2023 року.

Результати роботи бібліотеки ТХІ у поточному навчальному році представив бібліограф Микола Городецький, який зазначив, що внаслідок повного знищення російськими окупантами бібліотеки інституту у м. Херсоні, фактично розпочато формування бібліотечного фонду з «нуля». На кінець навчального року інститут має у своєму розпорядженні майже 2600 книг, половина з яких була надана закладу партнерськими закладами та організаціями.

Відзначено активну роботу інституту з видавництва богословської літератури українською мовою, що є знаковим показником для всієї богословської освіти України. Так, протягом звітного періоду за сприяння інституту видано наступні книги: «Психологія, теологія та духовність у християнському консультуванні» (автор: Марк Р. Мак-Мінн); «Вступ у Старий Завіт» (за редакцією Марка Мангано); «Церква і культура: інтенсивний курс з проблем сучасності» (автори: Джошуа Д. Чатроу та Карен Сволоу Прайор);  «Як читати Біблію та бачити всю її цінність» та «Як читати Біблію книга за книгою: екскурсія з гідом» (автори: Гордон Д. Фі та Дуглас Стюарт).