Чоловіча відповідальність за першими розділами книги Буття

Чоловіча відповідальність за першими розділами книги Буття

Чоловіча відповідальність за першими розділами книги Буття

 

На YouTube-каналі «Мир Вам!» вийшов черговий запис однойменної телевізійної християнської програми, у якій старший викладач Таврійського християнського інституту Віталій Марюхно розкрив ключові сфери чоловічої відповідальності за першими двома розділами книги Буття.

За твердженням Віталія Марюхна чоловіки несуть відповідальність у різних сферах та відповідальні за багато речей. Але уважно досліджуючи біблійний текст перших двох розділів книги Буття, можна виокремити 5 сфер чоловічої відповідальності, які Бог покладає на чоловіка: бачити Бога, працювати, дотримуватися Божого Слова, одружитися та мати дітей.

Так, коли Адам став живою душею, то Першого, Кого він побачив, – був Бог. Відповідальність чоловіка у сфері «бачення Бога» полягає в усвідомленні над собою влади Творця, розумінні Бога, як Господа, побудові тісних відносин з Ним та прославленні Бога.

Відповідальність у сфері праці Бог поклав на чоловіка ще до гріха, коли оселив Адама в Едемському раю та наказав його обробляти і доглядати за ним. Праця є Божим задумом, вона дисциплінує чоловіка, приносить певні матеріальні ресурси, якими чоловік підтримує свою родину та нужденних, також праця є запобіжником лінощів, які можуть ще більше занурити чоловіка у гріховний спосіб життя.

Наступна сфера чоловічої відповідальності стосується дотримання Божого Слова, оскільки Бог заборонив їсти плоди з дерева Пізнання добра й зла. Відкинути Боже Слово, фактично означає відкинути Біблію, як ключову інструкцію та дороговказ життя. Це одна зі сфер, у якій чоловіки найчастіше зазнають поразки.

Заключні сфери чоловічої відповідальності стосуються сімейного життя чоловіка: одруження та виховання дітей. Господь визнав, що недобре чоловікові бути самотнім, тому Він створив для чоловіка дружину. Багато чоловіків сьогодні не одружуються, тому що бояться відповідальності. Вони не змогли відповідально поставитися до свого власного життя, тому вони й не можуть взяти відповідальність за свою майбутню дружину.

У сфері народження та виховання дітей важливим є розуміння дитини як Господньої спадщини (Псалом 126). Основним обов’язком батьків, по відношенню до своїх дітей, є приведення їх до Господа. Крім того, батько завжди має словесно виражати свою любов до дитини, бути «доступним» для дитини, довіряти їй та виховувати її у послуху та розумінні Господа.

Повний запис програми можна переглянути на YouTube-каналі «Мир Вам!» за наступним посиланням – http://surl.li/mhofa