Студенти інституту взяли участь у школі міжконфесійного діалогу

Студенти інституту взяли участь у школі міжконфесійного діалогу

Студенти інституту взяли участь у школі міжконфесійного діалогу

 

У період з 19 по 28 червня студенти Таврійського християнського інституту взяли участь у літній школі міжконфесійного діалогу, що проходила на базі філософсько-богословського факультету Українського католицького університету.

 

Цьогорічна програма школи міжконфесійного діалогу була досить насиченою та передбачала прослуховування навчальних лекцій, відвідування навчальних закладів та музеїв, а також спільне молитовне служіння учасників школи.

Протягом діяльності школи слухачі мали можливість прослухати лекції: Ігоря Козловського «Людина у війні та війна в людині. Сенсові цінності»; Анатолія Бабинського «Ostpolitik», «нейтралітет» чи «радикальний пацифізм»: ідейні корені позиції Апостольського престолу щодо російсько-української війни»; о. Романа Фігаса «Вступ до екуменічного руху: термінологія, богословські основи, зародження» та «Причини обережного ставлення представників різних конфесій в Україні до екуменізму»; о. Петра Балога «Пробачення і примирення під час війни»; Валентина Гребенника «Участь православних в екуменічному русі»; Романа Соловія «Українські Протестантські Церкви і екуменізм» та «Протестанти і пацифізм: джерела позиції та її зміни в контексті війни»; с. Анісії «Співпраця та супровід  військових: духовність та психологія»; с. Альфонси «Досвід Лівану»; Юрія Скіра «Церква і геноцид: досвід УГКЦ»; о. Івана Дацька та Тараса Курильця «Католицька Церква в екуменічному діалозі / Праця змішаної католицько-православної богословської комісії та аналіз теперішнього стану діалогу між Католицькою Церквою та Православними Церквами»; Ольги Кітури «Стресостійкість»; Тараса Курильця «Питання східних католиків в контексті офіційного католицько-православного діалогу».

Також для слухачів школи були прочитані лекції від ректора Таврійського християнського інституту Валентина Синього та проректора з навчально-виховної роботи Марини Ашихміної за відповідними темами: «Переосмислення біблійних текстів та богословських тверджень під час війни» та «Цінність індивідуального та ієрархічного досвіду в  умовах війни».

У межах проведення школи слухачі відвідали Львівську духовну семінарію Святого Духа, музей Андрея Шептицького, Українську баптистську теологічну семінарію, Свято-Успенську Унівську Лавру, а також мали екскурсію у м. Львів.

«Для мене досить потужною стала лекція с. Анісії, яка раніше займалася стрибками з парашутом, потім проходила службу в армії, де й усвідомила своє монаше покликання, а  сьогодні вона надає психологічну допомогу військовим, які повертаються з війни», – ділиться враженнями від участі в школі міжконфесійного діалогу студент Андрій Царюк.

«Найважливішим досвідом, який я отримала під час навчання у літній школі, стала можливість тісного спілкуватись з представниками різних конфесій. Це дає можливість дізнатися не тільки про релігійні погляди, а й доторкнутись до життя цих людей. Це гарна нагода скласти портрет не за теоретичною інформацією, а через спілкування з людиною», – підсумовує свої враження студентка Аліса Грабко.